2013. május 7., kedd

Tudtátok, hogy orchideák Európában is élnek vadon? Bezony. Sőt, nálunk Magyarországon is. A virágaik ezeknek is éppoly bonyolultak és különlegesek, mint a trópusi rokonaiké, csak jóval kisebbek. De ha közel hajoltok hozzá meglátjátok, hogy gyakran egészen elképesztő formákat öltenek: van ami olyan, mint egy pók, más fajok méhet utánoznak, megint mások papucs, sőt egyenesen klumpa alakúak, és mind közül szerintem a legdurvább a majomkosbor, ami úgy fest, mintha kismajmok fognák egymás kezét körben a száron. Még arcuk is van. 

Ez a majomkosbor. A Mecsekben találkozhattok vele.
Ez meg itt a rigópohár, kisasszonypapucs, vagy más nevén boldogasszony papucsa, melynek a virága  egy igen ravasz konstrukció. A sárga, kiöblösödő rész valójában egy rovarcsapda.  A méhek és legyek rárepülnek, mert vonzónak találják a színét. Lecsúsznak az aljába, és miközben megpróbálnak kimászni, hozzáérnek a bibéhez és porzókhoz, elvégezve ezzel a megporzást, mindenféle ellenszolgáltatás nélkül. A növény ugyanis nem termel nektárt. A rárepülő rovar lukra fut, és van hogy percekig, vagy néha akár napokig nem tud kimászni a virágból.
 

A rovarokat imitáló orchideák a megporzó rovar nőstényeit utánozzák, gyakran olyan tökéletesen, hogy még a rovar feromonját, azaz illatanyagát is termelik a csalás érdekében.
légybangó

pókbangó
És hogy szépet is mutassak, ne csak ijesztőt, vagy érdekeset, itt egy vitézkosbor ráadásnak.

Az orchideák hazánkban védett-, és fokozottan védett növények, úgyhogy ennek megfelelően  az élőhelyük is többnyire védett területen van. Az a legbiztosabb, ha nemzeti parkok munkatársaival, vagy botanikusokkal mentek orchideavadászatra. Mindjárt javaslok is egy lehetőséget.

Orchideavadászat biciklivel
Vasárnak (május 12.) pattanjatok biciklire, vagy szereljétek fel a bringát a kocsira, és menjetek el vele Izsákra. A központban lévő traktoralkatrész boltig meg se álljatok. Ott fog várni rátok Dudás László. Indulás 8.30.-kor. Bemásolom ide a részleteket tőle:


És még valami! Pont erre a helyszínre, az izsáki Kolon-tóhoz visszük vak és gyengénlátó barátainkat is kirándulni. Kérlek, segítsetek összedobni a pénzt a buszra!  Ide kattintva tehetitek meg
 Ha szerencsétek van, akkor akár velünk is jöhettek, mert a támogatók közt kisorsolunk két helyet. Az összegyűlt pénzt mindenképp és csakis a kirándulásra fordítjuk.

Képek forrása: flickr., tomtitblog, bogyiszlo.hu,novenyalbum, nadap.hu.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Copyright (c) 2010 Kirándulós blog. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.