2013. május 21., kedd

Kicsit lemaradtam az utóbbi napokban a kirándulós kalandjaink megosztásával. Mentségemre legyen mondva, hogy programokkal azért igyekeztem ellátni benneteket a Facebook-on, de most itt egy részletesebb leírás, városi felfedezőknek.

Ha a munka, család, bevásárlás, zivatar, nyűgös rosszkedv, fáradtság, és más bokros teendők miatt nem tudtok elszabadulni a városból,  akkor se szomorkodjatok. Élvezhetitek a májusi zsongást akár a nyolcadik kerület szívében is.
Ezek itt Vincent Bourilhon képzeld madarai, kedvcsinálónak, és akkor jöjjön a lényeg: hová menjetek töltekezni, ha Pesten vagytok, és nincs időtök egy igazi kirándulásra? Mehettek például az Orczy-kertbe.

Orcy-kerti séta
A minap rávettük magunkat egy reggeli sétára/futásra. A sok eső és a meleg miatt minden hatalmasra nőtt. Térdig ér a fű - bár épp akkor érkezett a fűkaszás traktor -, és a kalandpark mögötti szakaszon remek kis erdei dzsumbuj alakult ki. Van benne virágzó zamatos turbolya, ami izgalmas fűszernövény, bár gyűjtésre nem nagyon merek biztatni senkit a gyöngyvirág mérgezéses eset óta. Derékig ér az őzsaláta, de mind közül a legszebb a fűben itt-ott felbukkanó salamonpecsét, a kecses, zöld szegélyű kis virágaival.
  
Ha figyeltek a körülöttetek lévő hangokra is, akkor biztosan észreveszitek majd, amikor fiókákkal teli odú, vagy fészek közelében vagytok. A vékony ciripelő, cirregő hang, vagy csipogás, a fiókák eleségkérő hangja. Szinte minden tizedik lépésnél hallani lehet a fákról.  Az Orczy-kertben a természetes odvak mellett nagyon sok mesterséges fészekodú van, és a legtöbben laknak is: cinegék, seregélyek, verebek. Úgyhogy füleljetek! Amikor megérkezik valamelyik szülő a munícióval, akkor tetőpontjára hág a cincogás, majd amikor megtömték a csőrüket, néhány másodpercre elhallgatnak.

A 13-14-15-ös részen van a vadregényesebb terület, az egyes a főbejárat. Nyáron reggel hattól este tízig nyitva van. Menjetek ki egy rövid sétára kora reggel, vagy estefelé, és töltődjetek fel erdőillattal.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Copyright (c) 2010 Kirándulós blog. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.