2013. április 25., csütörtök

pinterest_joaquim_antunes
A fülemüle a világ egyik legszebb hangú énekesmadara. Pár napja megérkezett a mi fülemülénk is, amelyik itt lakik előttünk az erdőben. Úgy megörültem neki, hogy egész éjjel nyitva hagytam az ablakot, és inkább elővettem még egy takarót.

Szeretnétek Ti is hallani? Akkor erdős-bokros helyen sétáljatok estefelé, vagy futás közben vegyétek ki a fülhallgatót. A városban is megtaláljátok, például a Margitszigeten, a Kerepesi-temetőben, vagy a Hajógyári-szigeten.

Most kezdődik a nászidőszakuk, amikor a hím szaporán cifrázott énekével területet és tojót akar hódítani magának. A fülemüle egyébként külsőre egy szürke, illetve barna kis veréb, ami ráadásul igen félénk, így ritkán kerül szem elé, de jelentéktelen küllemét ezerszeresen kompenzálja gyönyörű dalával.
Herman Ottó így írta le:
"A mily fönségesen szép a fülemüle éneke, olyan egyszerű a ruházata. Sötétbarna szeme szinte lángol és megmondja annak, a kinek fogékony a szíve-lelke, hogy ez a szem nemes tekintetű".

Fülemüle fan club 

A fülemülének óriási a rajongótábora. Az angolok például minden évben tartanak Fülemüle Esteket, amikor pokrócba burkolózva ülnek a padon, és hallgatják a csalogányok énekét. Itthon is országos rendezvénysorozattá nőtte ki magát a Fülemülék Éjszakája, aminek rettentően örülök, mert annak idején én indítottam el néhány kollégámmal, úgy, hogy senki sem hitt benne rajtunk kívül. 

 Fülemüle az operában

A vájtfülűek biztosan meghallják - én nem -, hogy Händel orgonaversenyében is megszólalnak fülemüle strófák, Sztravinszkij pedig egyenesen operát írt Andersen Fülemüle meséjéből. Sőt, állítólag a rádió hőskorában az angolok közvetítettek egy szabadtéri koncertet, ahol fülemülék szóltak csellókísérettel.
Egy kis fülemüle ragtime ízelítőnek:


Fülemüle az irodalomban

Az írók és költők is rajongva szeretik. A perzsa mesék tele vannak a reménytelen szerelem szimbólumaként használt csalogánnyal, de írt róla Arany, Tompa, Petőfi, Vörösmarthy, Weörös Sándor és Áprily Lajos is. Róla szól Oscar Wild a Csalogány és a rózsa című szívszaggató meséje, amiben a csalogány rózsatövisre szúrta magát, hogy barátja piros rózsát vihessen a professzor lányának. Brrrr. Borzalom.

Menjetek el egyik este sétálni, vagy üljetek ki pokróccal és mondjuk egy üveg borral felszerelkezve fülemülét hallgatni. Romantikus lelkek fokozhatják az élményt fülemülés versekkel és virágillattal is, pl. úgy hogy orgonabokor alá ülnek le.

A fülemülét éjjel könnyű felismerni, mert ilyenkor már csak ő énekel. Felkészülésnek itt meghallgathatjátok, és itt vannak a Madártani Egyesület fülemüle hallgató időpontjai és helyszínei is, ha inkább szakvezetővel mennétek. Érdemes, mert velük sokkal több érdekességet fogtok látni/hallani.

Még egy kis csalogány art kedvcsinálónak:Forrás: fineartamerica.com_anna_duyunova

Egy kis támogatnivaló:
Szervezek egy 'éjszakai hangjai' túrát vakoknak egy nemzeti parkba, ahol fülemülét is hallgatunk. Légyszi, segítsetek összegyűjteni a pénzt a buszra. Itt támogathatjátok, sőt, ha szerencsétek van, akkor velünk is jöhettek, mert a támogatók közt kisorsolunk két helyet. 


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Copyright (c) 2010 Kirándulós blog. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.