2013. március 3., vasárnap

"Az aztán a jó világ, ahol sok a hóvirág." Janó költeménye, a hóvirágok tiszteletére.
Megnéztük milyen az Alcsútdobozi Arborétum büszkesége, a 2 és fél hektáros hóvirágmező. Hát szó se róla. Gyönyörű! A világ minden szegletéből van itt hóvirág, Libanon hegyeitől a Balkánon át Nyugat-Európáig.
 
Még kb. két hétig mehettek megnézni, de azt javaslom, ha tehetitek, inkább egy hétköznapot válasszatok - hétfőn és kedden zárva - mert most szombaton rengetegen voltak. Végtelen kocsisor parkolt az út mindkét oldalán, és hosszú sorokban vonultak a látogatók az arborétum ösvényein is. Ez  abból a szempontból örömteli, hogy jó látni, milyen sok embert érdekel, kirándulóként viszont kicsit kényelmetlen a tömeg.

Pihenő egy odvas fatörzsön
A park ideális gyerekes programnak is. Nincs ugyan hiper-szuper játszótér benne, de sok a megmászható, kidőlt fa, van patak, híd, babaház, sövényből nyírt labirintus, és sok-sok tér, illetve rét, ahol szaladgálni lehet.  

Ennivalót vigyetek.  Az arborétumban nincs kávézó, étterem, vagy büfé, úgyhogy a legjobb, ha piknikre készültök, és visztek magatokkal finomságokat, pokrócot, termoszban teát, vagy laposüvegben szíverősítőt.
 
A hóvirág mellett keressétek meg ezeket is:
téltemető

valamilyen csinos krókusz vagy sáfrány

Az óriási platán kérge alatt, mindenütt rovarlárvák várták a tavaszt. A platánok megérnek egy külön posztot, úgyhogy hamarosan írok róluk bőveben.
a kastélyból csak a homlokzat maradt
Hunyor
Egy halott kis tengelicet találtunk az egyik fa tövében. :-(
Julcsi, a barátaink kislánya az óriási platán karjaiban.

 Janó az oroszlános kútnál.
Babaház, ahol a hercegkisannyok játszottak. Előtte kis sövénylabirintus.

A kertről:
Az arborétum József nádor kastélykertje volt. A főherceg fontosnak tartotta, hogy lépést tartson a divattal, ezért az akkori leghíresebb kertépítő mestereket kérte fel, hogy tervezzék meg számára a Nyugat-Európában már divatos, romantikus angolparkot.

Az angolkert, vagy tájképi kert olyan, mintha erdőben sétálnál: kicsit kócos, bozontos, vadregényes, hangulatos - hidakkal, mesterséges barlangokkal, tavakkal, kápolnával, kerti pavilonokkal. A másik ismert típus a franciakert, ahol jól fésült pázsit, formára nyírt bokrok, labirintusok, szökőkutak, mértani formákba rendezett ágyások vannak.

Az alcsúti angolparknak csodájára jártak. Ritka növényeket ültettek el benne, tulipánfát, vérbükköt, jezsámen bokrokat, és az elmaradhatatlan keleti platánt, amelynek tarka levelű példányait maga a főherceg hozta Itáliából, és roppant divatosnak számított akkoriban. A herceg állítólag már gyerekkorában is szenvedélyesen érdeklődött a kertészet iránt, és több mint 6.000 növényt ismert, a latin nevükkel együtt. A pálmaházba trópusi, szubtrópusi növénycsodákat telepített, a mini állatkertben pedig - legalábbis Jókai szerint - medve és saskeselyű lakott. Ma már nem lakik. De az épületek és az egykori pompázatos birtok maradványai még most is lenyűgözőek.  

3 megjegyzés:

vacakka írta...

Azóta is emlegetjük, milyen jó volt! :)

Kriszta írta...

Mi is. De lassan már vigyáznom kell, mert megunják a hóvirágmániámat a blogunkon.:)

vacakka írta...

Csak nem...:)

Megjegyzés küldése

 
Copyright (c) 2010 Kirándulós blog. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.