2013. március 31., vasárnap

Tudtátok, hogy Botticelli Tavasza 190 növényfajt ábrázol? Egy-két hét, és ilyen lesz a természet a valóságban is, mert a növények villámgyorsan megpróbálják majd behozni a lemaradást, amit az elhúzódó tél okozott.

A képet azt hiszem, az általános iskolás művtöri könyvben pillantottam meg először. Azóta elvakult rajongója vagyok. Akkoriban Flóra volt rajta a kedvencem, mert borzasztóan tetszett a ruháján az a temérdek sok virág. Azóta kicsit változott az ízlésem, és már Zephirt szeretem a legjobban (a kékeszöld alak felfújt arccal a jobb szélen).

Régi vágyam volt, hogy láthassam eredetiben. Az utóbbi években kétszer is eljutottam Firenzébe, de beismerem, az Uffizi látogatása velem nem túl mókás, mert bár látom a többi gyönyörűséget is, de amint megérkezem a Tavaszos terembe, gyökeret verek, és ott állok-ülök, téblábolok órákig. Ha el tudok csípni egy helyet, akkor befurakodok a japán nyugdíjascsoport tagjai közé a kép előtt álló bőr puffok valamelyikén. Előveszem a jegyzetfüzetemet, és felírom a virágokat, amelyeket sikerült kisilabizálnom. Kb. tizenöt-húsz van, amit legalább nemzetségre be tudtam azonosítani. Ez persze szégyenteljesen kevés a 190-hez képest, de én ennek is örülök, mint majom a farkának. Vannak a képen jól kivehető íriszek, százszorszépek, boglárkák, krizantém félék, liliomok, jázmin, nefelejcs, krókusz, búzavirág, és pipacsok.
Itt például egy írisz. Kép: allposters.com

Egyetlen hely van még az Uffiziben, ahová el lehet rángatni a kép elől, és ezt nektek is szívből ajánlom. Az a tetőn lévő kávézó, ahonnan csodás a kilátás, és remek a fekete kávé. Megteheted, hogy nem ülsz le asztalhoz, csak kérsz egy kávét a pultnál, és kisétálsz vele a tetőre nézelődni. Így olcsóbban megúszod, és az élmény is nagyobb.
 
És egy kis játék a végére. Melyik kinek a lába?

 Na jó, adok tippet a szereplőkről:
  • Mercurius, vagy más néven Hermész, az istenek hírvivője
  • Vénusz
  • Flóra, görögül Chloris
  • Ámor, azaz Cupido
  • Zephir, a nyugati szél ura
  • Gráciák, Zeusz leányai
A játék ott van a FB-on oldalamon is, oda várom a megfejtéseket. Ha kapok tőletek öt megfejtést, felteszem a Firenzében készült legviccesebb képünket. Ígérem, ilyet még nem láttatok. 




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Copyright (c) 2010 Kirándulós blog. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.