2013. március 13., szerda

Nem szeretek hajnalban kelni, de ha már fent vagyok, és fázósan-álmosan baktatok valahová, mindig elvarázsol a város hangulata. Hűvös a levegő, üresek az utcák, csak visszafogottan morajlik még a forgalom, és legfeljebb az utcaseprők beszélgetnek a kisbolt előtt a szürkületben, műanyag poharas kávéval és cigarettával a kezükben. Ilyenkor gurgulázik a levegőben a fekete rigók éneke.
Kép:colouredmondays.tumblr.com
A rigók február közepétől már nász-lázban égnek. A hímek dallal jelölik ki a területüket, ezzel próbálják távol tartani a riválisokat, és így imponálnak a tojóknak. A legnagyobb elánnal kora reggel és alkonyatkor fuvoláznak.

Programajánlat

Keljetek fel egyszer hajnalban, olyankor, amikor az éjjeli sötétség már kezd átmenni kékes, majd egyre világosabb derengésbe. Öltözzetek fel jó melegen, és menjetek le egyet sétálni.

Itt a Beatles Blackbird nótája, és benne a rigó dala ráhangolódásnak.

A legjobb persze az, ha az ember visszafekhet egy ilyen remek kaland után, de ha nem tehetitek, akkor egy kávé-süti páros, vagy egy szalonnás rántotta is méltó zárása lehet a hajnali rigófüttyös sétának.

Urbanista madár

A fekete rigó igazi urbanista madár. 100 éve még erdőben élt, félénk volt, és rigótársaihoz hasonlóan, alig-alig került szem elé. Ahogy azonban a városok terjeszkedtek, úgy nőtt bele a városi létbe a madár.  Nagyszerűen alkalmazkodott a változó körülményekhez, és ma már ott kotor a bokrok alján mindenfelé. Ott van a Margitszigeten, a józsefvárosi foghíj telkeken, a budai villák kertjében, a Deák-téren, a Múzeumkertben és a körgangos házak udvarán. 
 
Angliában egyes példányok még az autóriasztók hangját is megtanulták utánozni, hogy eképpen tűnjenek ki társaik közül. Azt nem tudom, hogy ez a fajta nóta bevált-e nekik a párkeresésben, de az biztos, hogy a helyieket őrületbe kergették vele.

Végül itt egy kis illusztráció, hogyan ismerhetitek fel. Mert nem minden fekete rigó fekete. Csak a három évnél idősebb hímek azok. A tojó (jobb oldali) és a fiatalok (lent) barnás színűek.

képek:rspb.org

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Copyright (c) 2010 Kirándulós blog. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.