2013. március 24., vasárnap

KÉSZÜLJETEK TÚZOKLESRE ÁPRILIS KÖZEPÉN! A mostanában kezdődő túzok dürgés kétségtelenül a hazai madárvilág legszebb násztánca,  ám a ceremóniát a kakas olyan hanggal kíséri, ami leginkább egy szemérmetlenül hosszú szellentés sorozatra hasonlít.
 
Hallgassátok meg, de munkahelyen csak fülessel! Nem tudtam közvetlenül beilleszteni, úgyhogy katt ide. Tekerjetek le az ötvenegyesig, a túzokig, és jól figyeljetek.

A TÚZOKOK TÁNCA FANTASZTIKUS LÁTVÁNY. A kakas felfújja magát, faroktollait széttárja, szárnyait kifordítja, és messziről úgy fest, mint egy dagadt hógolyó, ami ráadásul mozog. Itt egy kis ízelítő a nászból:


Régebben a túzok monogám madár volt, de az évszázadokon át tartó kakas vadászat annyira felborította az ivararányokat, hogy sokáig a kakasok háremet tartottak, és csak mostanában kezd helyreállni közöttük a régi rend. Lőni természetesen már nem szabad őket. Magyarországon fokozottan védett, a természetvédelmi értéke 1 millió forint. A túzok egyébként Európa legnagyobb testű röpképes madara. A tojók 4-6 kilósak, de az öreg kakasok akár 16 kilósra is megnőhetnek.

A Kiskunsági Nemzeti Parkba ÁPRILIS 13-ÁN LEHET MENNI TÚZOKLESRE, a természetvédelmi őrök vezetésével. Negyedikéig lehet bejelentkezni, részletek a nemzeti park honlapján.

Megmutatom a kedvenc képeimet még kedvcsinálónak. Ezek a fotók a hazai túzokvédelem oszlopos tagjának, Motkó Bélának a fotói, aki kedves kollégám volt egykor a madarászoknál. Szerettem ha jött, mert mindig fantasztikus képeket és történeteket hozott magával, amikor dolga akadt Pesten az irodában.

© Motkó Béla
Ilyen a kakas, amikor felfújja magát, és imponálni akar tojónak.  
© Motkó Béla
Égnek meredő bajusza is van. 
Tanyaudvar túzokcsibékkel. Ezt az ötvenes években készült családi fotót néhány évvel ezelőtt bemutattuk egy kiállításon a Természettudományi Múzeumban, úgyhogy bízom benne, a tulajdonosok nem bánják, ha itt is megmutatom.  Szintén Motkó Béla kollégámtól származik, aki egy helyi családtól kapta. 
Célcsoport elérés a poroszlói kocsmában. A traktorosokat arra kértük a plakáton, hogy ha kaszálás közben túzok fészket találnak (a túzok a földön fészkel), hívják a madarászokat, akik biztonságba helyezik a tojásokat.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Copyright (c) 2010 Kirándulós blog. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.