2013. február 24., vasárnap

Ha madarakat szeretnél költöztetni a kertbe, itt az utolsó pillanat, hogy odúkat szerelj a fára. A korai fészkelők már udvarolnak, építkeznek, bélelnek és szigetelnek. Persze így is előfordulhat, hogy a dizájnos madárodú helyett a cinegék mondjuk a postaládát választják, de próbálkozni azért érdemes.

Sylvester bird box - Emlékeztek még Csőrikére és Szilveszterre?
Forrás:hohsblog


Odút nem csak fára rakhatsz, hanem falra, kerítésre, erkélyre, szőlőkaróra, oszlopra, tulajdonképpen bárhová, ahová biztonságosan tudod rögzíteni. A briteknél minden van, így van Nemzeti Madárodú Hét (National Nestbox Week) is, a Valentin napot követő héten, amikor mindenki lázasan odút kalapál.

Hogyan készíts odút, vagy honnan szerezz, ha nem akarsz barkácsolni?

Aki ügyes - mi sajnos nem tartozunk közéjük -, az maga is készíthet szakszerű madárodúkat. Ebben a táblázatban minden fontos infó benne van: alapterület, mélység, berepülőnyílás mérete, stb.
 
Ha inkább vennétek, akkor beszerezhetitek barkácsboltokban is, de én inkább azt javaslom, hogy a Madártani Egyesület webshopjában vásároljatok. Az alap odúk 2.000 Ft körül vannak, és van mindenféle típus, nyitott, zárt, kicsi, nagy, attól függően, hogy milyen madárnak szánod. Van cinegének való, de van fecskének, bagolynak, és denevérnek is, bár az utóbbi nem madár. Angliában élő barátainknak a Királyi Madárvédelmi Társaság, az RSPB boltját ajánlom. 

Aki az elektronikus kütyük megszállottja, itt még odúba való kamerát is rendelhet potom 150 fontért.  

Itt pedig néhány dizájnos kedvcsináló:
kep:thebuledoordirect.ie
Vintage odúk
Kép: Gardenista
Kép:Gardenista
Kép:Gardenista
Kép: Gardenista. Ezek a padlás odúk, azaz attic birdhouse group. Stabil betontalpuk van, így bárhová felállíthatók.  A madár természetesen nem megy le az aljáig, mielőtt bárki azt gondolná. Az odú rész ebben is felül van.
Ha a kedvet kaptatok, akkor az itthon használatos odú típusokról és a szakszerű kihelyezésről itt olvashattok az MME oldalán részletes útmutatót.  Hajrá. Nálunk már kint van egy a diófán, és egy az öreg barackfán.Várjuk a lakókat.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Copyright (c) 2010 Kirándulós blog. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.