2012. november 30., péntek

Ki tudja mi ez?
Az Index szerint egy kitömött szőrös zokni, vagy rózsaszínű szőrhurka, a cseh kisvakond ősmagyar barátja. A tankönyv szerint földikutya, vagy népi nevén fogas vakony. Szerintem egy kiszabadult aranyhörcsög, aminek menekülés közben ráléptek a fejére és ettől szétlapult az orra.
 
A minap együtt utaztam a nemzeti park földikutya rajongó természetvédelmi őrével. Azt mesélte, a földikutya nem sokkal intelligensebb, mint amilyennek látszik. A fejét elsősorban nem gondolkodásra hanem kopogtatásra használja. Úgy tájékozódik, hogy koponyájával kopogtat a föld alatti járatainak plafonján és falain, és a visszaverődő rezgéseket veszi a talpával. Bizony. A talpa van bekötve az agyában a szeme helyére, azzal lát. Remekül megérzi például, ha egy tégla akad az útjába, és kerülnie kell, mert nagy valószínűséggel nem tudná magát átrágni rajta.

A délvidéki földikutya nagyon ritka állat. Ásotthalom határában lakik, és a nyomok alapján alig 300 lehet már csak belőle. Ha tetszik, akkor nézzétek meg az Indexen is: Magyar, sőt ősmagyar a világ legaranyosabb állata. Itt van róla portré, széttárt lábujjú igazolványkép, és videó.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

http://www.greenfo.hu/hirek/2006/10/17/ismet-elokerult-a-foldikutya-a-kiskunsagbol_1161089588

Megjegyzés küldése

 
Copyright (c) 2010 Kirándulós blog. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.