2012. október 31., szerda

130 fős darucsapatot láttam tegnap délután a pusztaszeri Büdös-széken. Gyönyörűek voltak, hatalmasak, kecsesek és elegánsak, a finom ezüstszürke tollazatukban. 

Fotó a HNP honlapról. Én sajnos nem tudtam lefotózni őket, mert se tudásom, se gépem nincs ilyesmihez.
Volt köztük két fiatalt madár, akik mindig egymás közelében voltak, olyannyira, hogy szinte egyszerre is léptek. Mindkét lábukon színes gyűrűket viseltek, amiről Laci, a nemzeti park munkatársa rögtön megmondta, hogy ők ketten testvérek, és Finnországból érkeztek. Ő már találkozott velük ugyanitt pár napja.

A megfigyelőtoronyban süvített a szél, és a kezeim ráfagytak a távcsőre, de nem tudtam elszakadni a látványtól. Közben egy róka jobbra kiment a képből, egy nyúl pedig keresztül ügetett a darvak csapatán.

Azt már csak óvatosan merem ideírni, annyira giccses, hogy a háttérben egy őzbak pihent, félárbocra eresztett szemekkel, pillantásra sem méltatva a körülötte táncoló óriási madarakat.
 
Idén most láttam először darvakat, pedig nagy rajongójuk vagyok, és minden évben alig várom, hogy megjelenjenek Magyarországon. A mamám háza/kertje épp egy madárvonulási légifolyosó alatt van, így néha hallani a magasból darut és vadludat. A darunak olyan jellegzetes, trombitáló a hangja, hogy még én is, sőt, még anyukám is felismeri, olyankor is, amikor nem lehet látni semmit, mert a felhők felett, vagy ködben repülnek. 

A darvak mindent összevetve varázslatos madarak. Számos kultúrában misztikus legendák és hiedelmek kapcsolódnak hozzájuk. Van, ahol a boldogság madarának tartják, másutt az Istenek követeinek, megint máshol a darvak szállítják a halott lelkeket az égbe, Balassi Bálint a szerelmes üzeneteit bízta a darvakra, a Japánok pedig úgy gondolják, hogy szerencsét hoz, ezért hajtogatnak papír darut a házasulandó fiatal pároknak, vagy azoknak, akiknek sok jót kívánnak. Ott vannak mindenütt: városi és királyi címerekben, egyiptomi szarkofágokon, pénzeken, versekben, és Huszka operettben.


A darvaknak világszerte óriási rajongótáboruk van. Úgy hívják az igazi fanokat, hogy crane crazy. A Skandináv országokban, Németországban, Nebraskában, nálunk a Hortobágyon és a szegedi Fehér-tavon is van darufesztivál. A hortobágyi már megvolt, de semmi gáz, azért még lehet menni darunéző túrára oda is. A szegedi viszont két hét múlva lesz, nov. 16-17-én. Program itt.
Jöttök?

A darules nagy élmény. Lapulás - mert a daru félénk madár - naplemente, termoszos tea, fagyott kéz, párásodó távcsövek, és iszonyatos madárzsivaj, amelyben kiabálva is alig hallani egymást, legalábbis azokban a percekben, amikor egyszerre több ezer daru érkezik a tóra éjszakázni.




  

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Copyright (c) 2010 Kirándulós blog. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.