2013. augusztus 3., szombat

Amióta olvastam a Zsolnay negyed rózsaszín kiállításról, egyfolytában az izgatott, hogy ha valóban megtalálható itt mindenféle századfordulós használati tárgy, akkor vajon van-e rózsaszín éjjeliedény. Jelentem van. Kettő is.
Tényleg minden megtalálható: rózsaszín fogkefetartó, dekanter, kuglófsütő forma, zsírosbödön, tortatál, szappantartó, kávéscsésze és asztali lámpa talp.
kutyafülű
éjjeliedény 1
éjjeliedény 2
rózsaszín kancsók serege
A legmeglepőbb talán az ételes, ami pontosan ugyanolyan formájú, mint retro pléh társai.
A legszebbek pedig a kecses ecet-, és olajkiöntők, amelyek a formájuk és színük alapján bármelyik mai dizájn vásáron megállnák a helyüket.
A rózsaszín tárgyaknak egyébként nagyon érdekes történetük van. Zsolnay Vilmos 1870-ben kezdett kísérletezni a krómoxiddal, ami rózsaszínre festi az alapmázat. Amint piacra dobták az első, akkor még meglehetősen furcsának számító darabokat, óriási sikert arattak. Megindult a tömegtermelés, de még ekkor is minden darabot kézzel készítettek, így nincs is két egyforma belőlük. Hol a máz árnyalata, hol a forma, hol a fül mintázata tér el egymástól. A századforduló polgári otthonaiban hamarosan mindenütt felbukkant egy-egy kancsó, sütőtál, vagy éjjeliedény amely a cukormázas boldogságot idéző színben pompázott. A Zsolnay pink titkáról itt olvashattok többet.
Zárásnak pedig egy kép a Zsolnay családról.
Aki még ott mulat az Ördögkatlanban, és holnap van ereje/kedve egy további kulturális élményt felszippantani, annak jó szívvel ajánlom a Zsolnay rózsaszínt, és a negyedben lévő Csokoládébolt jeges csokiitalát. Mindkettő nagyszerű.

Fotók saját, és zskn.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Copyright (c) 2010 Kirándulós blog. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.