2013. augusztus 27., kedd

forrás:tyra's garden
Ha nincs egy vasatok sem, vagy van, de szeretnétek felvágni a barátok előtt mondjuk egy grúz kökényszósszal, akkor mostantól már vihettek a kirándulásokra zacskót, dobozt, kosárkát. Érik a bodza, és nemsokára a som, a kökény és a csipkebogyó is.  
Forrás: pinterest
A minap ment előttünk egy piros zsiguli, aminek a csomagtartóját a szállítmánytól nem lehetett becsukni. Valami feketés-vöröses, távolról rongynak, vagy gubancos fonalnak kinéző cucc volt benne. Találgattunk, hogy mi lehet, de csak akkor tudtuk megfejteni, amikor már majdnem a kocsi mellett voltunk előzés közben. Bodzabogyóval és az egész családdal volt megrakva.

Hogy mit csinálnak ilyen rettentes mennyiségű bodzával arról fogalmam sincs, bár kétségtelen, hogy elég sokmindenre fel lehet használni. Jó például szörpök, borok színezéséhez, likőrnek, pálinkának, zselének, de van ahol beleteszik sütibe, szószókba vagy fagyiba. Én eddig még csak a virágát használtam, mert a bogyóval nem volt türelmem bajlódni, úgyhogy a feldolgozásról személyes tapasztalatból nem tudok beszámolni, de ajánlok néhány weboldalt, remek receptekkel: itt, itt, és itt.

Enni egyébként már ettem bodzalekvárt, mert barátaim nem olyan restek ez ügyben, mint én. Nagyon kellemes, selymes állagú, édes, de mégsem gejl - bár ez nyilván a hozzáadott cukor mennyiségétől is függ - és nagyon szép színű lekvár.
fotó:ginandcrumpets.com
Ha nem vagytok nagy erdőjárók, vagy botanikusok, akkor a biztonság kedvéért gyűjtés előtt készüljetek fel, vagy ott helyben ellenőrizzétek a bokrot egy növényhatározóban, mert létezik egy gyalogbodza nevű növény is, amelynek a bogyói szintén csábítóak lehetnek, de mérgezőek. Nektek a fekete bodza kell!

Nálunk a kertben is van egy terebélyes bokor. Ilyenkor ősszel hatalmas rajta a forgalom. Jönnek rigók, barátposzáták és mindenféle madárkák csemegézni róla. Az eredmény általában a ház előtt álló kocsin jelentkezik: hatalmas, szétloccsant lilás-feketés madárszarok formájában. Eleinte bosszankodtunk rajta, de ma már csak röhögünk, és tippelünk a rekorderekre.

Kedvcsinálónak pedig néhány recept és késztermék: van pl. grappával kevert csipkebogyódzsem, sonkás-krémsajtos pirítósra, itt a recept a grúz kökényszószhoz, és a bodzamártáshoz, amit vadhúsokra önthetsz.
Ez itt egy galambmell bodzabogyómártással a bbcgoodfood kínálatából.


Apropó! Zsebbe ne gyűjtsetek. A bodzabogyóban, de másokban is, iszonyú erős festékanyag van, ami az életben nem jön ki a ruhátokból, ha véletlenül összenyomódik.

1 megjegyzés:

Kavics írta...

Mi ma gyüjtöttünk erdei földi szedret, jól belakmároztunk és egy sütit is sütöttem vele. Fini lett! :-)

Megjegyzés küldése

 
Copyright (c) 2010 Kirándulós blog. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.