2013. január 2., szerda

Az omlás virágai
Fülöpháza környékén nagyon sok elhagyott, omladozó tanya van. Óriási jegenyefák, galagonya és bodzabokrok ölelik őket. Gyerekkoromban rengeteget kóborultunk ilyen helyeken. Mindenhová bemásztunk, és minden vackot összeszedtünk: madártollat, régi Élet és Tudományt a padlásról, meg nárcisz hagymákat az udvarról.

Ma is kíváncsi vagyok az elhagyott házakra, de az izgatottság helyett ma már inkább csak szomorúságot érzek, ahogy végignézem az otthagyott ócska tárgyakat, szétesett bútorokat, rongyokat. 
Ebben a tanyában már semmi nem volt, csak a hengerelt rózsák a falakon, alattuk a korábbi inda mintával.

A hengerek szerelmeseinek találtam egy cikket. Benne van, hogy hol lehet még ilyesmit vásárolni.


  

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Emlekszel a 'rosszhazra'? Kivancsi lennek, hogy kie volt anno...olyan sok kemcso es hasonlo dolog volt a padlason.

Kriszta írta...

Persze, emlékszem. Az a ház hihetetlenül jól bírja, hogy már harminc-negyven vagy még több éve lakatlanul áll, és még mindig nem omlott össze. Még csak meg sem rogyott. Mindig megcsodálom. Kár hogy veszni hagyták. Mamával a betegsége idején, amikor már nálunk lakott, sokat sétáltunk arra, és ő mesélte, hogy itt valami Szalkay néni lakott. Szalkayék most is laknak Katonatelepen, de nem tudom, hogy ez ugyanaz a család volt-e. Valószínűleg valamilyen értelmiségi kisbirtokosé lehetett az a ház. Az is lehet hogy ott dolgozott a Szőlészeti kutatóban Kocsis Pál és Katona Zsigmond idejében, amikor ott még komoly nemesítő és kutatómunka folyt. Nem nagyon tudok elképzelni a környéken más munkahelyet, ahol szükség lett volna kémcsövekre, és tudományos folyóiratokra.

Megjegyzés küldése

 
Copyright (c) 2010 Kirándulós blog. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.