2012. július 13., péntek

A Mecsek egyik legismertebb kirándulóhelyén, a Jakab hegy oldalában, különös formájú sziklafigurák  ülnek. Úgy hívják őket, hogy babás szerkövek.

Valójában a kovasavtól összecementálódott kemény, szilárd, fagyálló kőzetek - konglomerátumok -, amelyeket a szél, a nap és a fagy faragott ki a körülöttük lévő puhább homokkőből.

A helyiek szerint emberformájuk van. Janó szerint a az egyikük Jabba a hutt. Szerintetek?


Én olyannak látom, mint egy csomó egymásra rakódott, megkövesedett tehénlepény, amelyet egy gigantikus tehén hagyott itt valamikor régen.

Kővágószőlőstől barátságos, 30-40 perces séta, amíg felérünk a szerkövekhez a hegy oldalába. A faluban érdemes vetni egy pillantást az egykor bányászoknak épített lakótelepre. Kisebb, azt hiszem négyemeletes, takaros kockaházak sorakoznak kompakt kis teleppé szerveződve, amelyekben még mindig laknak, bár szerintem kevés lehangolóbb dolog van a világon, mint varázslatos kis falvakban emeletes társasházban lakni.

Ez talán azért tűnik egy kicsit barátságosabbnak, mint a hozzá hasonlók, mert a házak között megnőttek a fák, így ha az egészet egy nagyvárosban helyeznénk át, akár még kellemesnek is mondhatnánk.

A faluból elindulva a piros négyzetet majd a piros keresztet kell követni.

Vigyázat nemrégiben átfestették a turistajeleket!

 
Ahogy haladunk a négyzeten, lassan elmaradnak a házak, a hobbitelkek, és beérünk az erdőbe. Az első állomás a Jubileumi Krisztus kereszt, ahonnan remek a kilátás az előttünk elterülő medencére. Mint terepasztalon a miniatűr házak, jól látszik Cserkút, Kővágószőlős, a két falu közti kanyargó utak, és a távolban a Pellérdi halastavak.

Innen már perceken belül elérjük a babás szerköveket.


Janó és keresztje, kövirózsák és szerkövek közelről


 Azóta eszembe jutott. Babás szerkő, kormos szerkő, és fattyúszerkő!


Kővé vált nászmenet

A szerkövek egyébként a legenda szerint két helyi család egymással versengő, kőszívű tagjai, akik egy kiebrudalt koldus átka miatt váltak kővé, épp lányaik esküvőjének napján. A hegy oldalában látható az egész megdermedt nászmenet.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Copyright (c) 2010 Kirándulós blog. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.