2012. július 5., csütörtök


Szeretem a kék túra fénykorából származó táblákat és piktogramokat, amin lobogó hajú, ridikülös turistalányok szelik a kilométereket hegyen-völgyön át. Legutóbb egy barátnőm FB oldalán láttam ilyen fotót, de van belőlük jónéhány az Őrségben is.
Mi május közepén jártunk ott, amikor gyönyörű a táj. Tulajdonképpen egy nagy hullámzó virágszőnyeg az egész, itt-ott erdőfoltokkal és patakokkal tarkítva. A legfiatalabb nemzeti parkunk őrzi itt a természeti értékeket, amit be is mutat rengeteg tanösvénnyel és túraútvonallal. A tanösvények persze olyanok mint másutt. Kicsit szárazak és unalmasak. Aki nem viseltet különösebb érdeklődéssel a körszájúak szaporodása, a hangyaboglárkák, vagy a kockásliliom iránt, vagy nincs egy remek idegenvezetője, aki fogyaszthatóvá teszi az infót, az hamar elunja őket, vagy tanösvény mérgezést kap, mint Janó.

Alább a videókban láttok egy kis ízelítőt. Azért vagyok így beöltözve kotonsapkában, mert május ide vagy oda, kutya hideg volt. Éjjel hat fok, és nappal se sokkal több. Esténként vacogva ültünk a kerti grillsütőben rakott tábortüzünk mellett, krumlit sütöttünk a parázsban, és ittunk, hogy ne fázzunk annyira.


Fürge csele tanösvény, Janó a táblakeretben és sökfák a temetőben




Itt pedig egy igazi James Bond trükk az állatvilágból. Ritka lepkék hernyói, akik hangyalárvának álcázzák magukat.



Ha kimerültetek a tanösvényektől, akkor jöhet egy kis csemege felüdülésnek. Rózsaszín mesebirodalom a határon túli Domonkosfalváról. Az gondolná az ember, hogy ilyen nincs, és mégis van!






 
Utazós infó: 

Mi az autópályát is használtuk, úgy kb. három, három és fél óra volt az út Pesttől, tehát egynapos kirándulásra menni nem érdemes.

Több naposra azonban igen! Az Őrségnek olyasfajta varázsa van, mint a Balaton-felvidéknek. Barátságos, befogadó, simogató táj, ami gyerekes családoknak és nem nagy kihívást kereső túrázóknak is megfelel, mert itt nem kell órákig kaptatnotok felfelé, vagy inadszakadtokig fékezni lefelé, ha útnak indultok valamerre. 
 
A települések nagyon takarosak, és sok a kiadó vendégház mindenféle kategóriában, a medencés lovaspanziótól, az egyszerű, de szépen felújított parasztházig. A nemzeti park honlapján  pedig egy csomó érdekes program van, most éppen szekerezés és lepkevadászat, amit érdemes bekombinálni a kirándulásba.

Réteses cukrászda

Őriszentpéteren van egy kávézó/cukrászda - nem emlékszem a nevére, de azt hiszem az egyetlen cukrászda a településen -  ahol egyáltalán nincs süti a pultban, csak rétes a szomszédos pékségből, az viszont olcsó, finom és hatalmas.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Copyright (c) 2010 Kirándulós blog. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.