2013. július 4., csütörtök

Régóta tartozom vele, úgyhogy jöjjön a kerti séták 2. felvonása (az elsőt itt találjátok) kaméliával, sérült nimfákkal, limonádéillatú liliomfákkal, és egy ma is lakott, a 17. századi francia divat szerint berendezett kastéllyal. 

 A bodega mellett olvasgató srác a Villa Torrigiani örököse. Mellesleg ő árulja a belépőjegyeket.
Mi is csak onnan jöttünk rá, hogy bent megláttuk őt egy családi fotón, nénikéje, a belga királyné mellett, és rákérdeztünk az idegenvezetőnél. Ja, ő a tulajdonosok fia.- mondta, és jót mosolygott a bajusza alatt a megdöbbenésünkön. Valószínűleg az még az olaszoknál sem gyakori, hogy hercegek egy fabódéban ülve árulják a jegyet a saját otthonukba.

De nem szaladjunk ennyire előre, járjuk be előbb a kertet.

Ez itt a kertész sufnija








A szép arcú szoborlánynak letörött a karja. Odaadtam volna az enyémet egy percre, de túl magasan volt.



A szélfúvó. Meglepetésként bukkan elő a sűrű sövényfal mögül.
A titkos kert, végében a mesterséges barlanggal, és benne ijesztőbbnél ijesztőbb vízköpők figurákkal. Ezek úgy voltak beállítva, hogy teljesen kiszámíthatatlan ritmusban váltották egymást a vízsugár köpésben, direkt azért, hogy megijesszék és megnevettessék a hölgyeket.


körágyások
A kert hátsó kapuja, amit már nem használnak, mert a mögötte lévő terület egy másik villa birtokához tartozik. A távolban láthatjátok is az épületet.
A kék festék a citromfák törzsén, védőréteg. Ott van lefestve, ahol a fa megsérült.
Családi címer a cserepeken is.



A tóban kövér aranyhalak és pontyok úszkálnak.

A kastélyhoz tartozó cselédsor, ahol ma is laknak, valószínűleg még mindig az alkalmazottak.
Az örökzöld liliomfák virága limonádé illatú

A kastély, ami elölről barokk, hátulról reneszánsz
Az eleje tele van szobrokkal, díszítésekkel,  erkélyekkel
Szőlőtől roskadó Bachuszokkal
A hátulja tiszta és egyszerű. Ilyen volt eredetileg az egész épület. Mi tagadás,  nekem ez a fele tetszik jobban.
Ez az egyik hátsó erkélye
Az építtető egy kőgazdag selyemkereskedő volt, akinek nem kevesebb, mint 19 hasonló rezidenciája volt Lucca környékén. A gazdagságot azonban nem élvezhette sokáig, mert viszonylag fiatalon gyilkosság áldozata lett. A felesége szeretője ölte meg. A következő emblematikus tulajdonos Nicolao Santini, Lucca franciaországi nagykövete volt, aki miután hazatért XIV. Lajos udvarából, rögvest hozatta a Versaille-i kastély építésénél kitanított mestereket, és barokkos csicsákkal kidíszíttette a házat, hogy hasonlítson a francia királyi kastélyhoz. Ekkor alakították a ki a kertben is a jól szabott francia kert részleteket.
Janó a hátsó teraszon bebocsátásra vár.
Mivel a kastélyban jelenleg is ott laknak Santini leszármazottai, csak az alsó szint látogatható. Az emeleten lakik a család. Fényképezni egyáltalán nem lehet, de találtam nektek két képet a wikiről.
A nappali


Ez pedig Santini hálószobája, 17. századi francia divat szerint berendezve. Az ágyon, a falon és az ablakokon luccai selyem, az ágy melletti szekrényke pedig ébenfából készült, elefántcsont berakással. 
Ha egy szót kéne mondanom rá, az a pompás lenne. Gazdag és túldíszített, tele freskóval, falra festett hamis ablakokkal, bennük hamis kilátással, és luxust jelképező berendezési tárgyakkal. Végigsétáltunk a hallon, a hálószobákon, a hercegnék szobáin, a zeneszobán és az étkezőn, ahol külön a Torrigiani család számára tervezett porcelánnal van megterítve.

Az egyik hálószobában az ágyat egy óriási, virágokkal teli gobelin takaró borította, és ugyanilyennel kárpitozták a mellette álló karosszékeket is. Mint kiderült a gobelint a nagypapa, Carlo Luca Torriggiani varrta sok millió öltéssel, 21 éven át. Gondolom milyen ürességet érezhetett, amikor két évtized után elkészült vele.

Aki szereti a manierista festőket és a roskadásig díszített tereket, semmiképp ne hagyja ki ezt a villát, bár szerintem a legizgalmasabb itt nem a kert, és nem az elképesztően gazdag berendezés, hanem az itt-ott felbukkanó festett portrék és fényképek, amik évszázadokon át megörökítették a családtagokat.

A belépőjegy a kastélylátogatással együtt 10 EUR,  a kastély nélkül, ha csak a kertet nézitek meg, 7. Vigyázat! 12 és  és 14 óra között zárva van, mert Olaszországban az arisztokraták is sziesztáznak.

1 megjegyzés:

Kavics írta...

Nagyon szép bejegyzés!
kavics

Megjegyzés küldése

 
Copyright (c) 2010 Kirándulós blog. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.