2013. július 21., vasárnap

Ürge csapdában (Fotó Kis Feri, A következő kettő is.)
Ha legközelebb Budapestről repülővel mentek valahová, nézzetek ki a kifutópálya melletti füves területre. Nincs itt semmi. - gondolhatjátok. Pedig dehogynem! A fűben sok száz ürgelyuk van, és járatok biztonságában valószínűleg sok száz ürge várja, hogy a gépetek elhúzzon végre melegebb éghajlatra.
 
Feri barátom küldött néhány képet a reptéri ürgefogásról, mert bár nagyon helyes jószágok a hatalmas gomb szemeikkel, az ürgéket nem nagyon kedvelik a repülőtereken. No nem azért, mert aláássák a kifutópályát, hanem azért mert odavonzzák a nagy testű ragadozó madarakat, amelyek veszélyeztetik a biztonságos fel- és leszállást. Emiatt időnként el is költöztetnek belőlük néhányat, hogy kordában tartsák az állományt. Ezen a héten Pestről és a kecskeméti katonai repülőtérről költöztek az ürgék a Kiskunsági Nemzeti Parkba.

Hogy fogják meg őket? Neeeem, nem öntik ki. Ma már sokkal barátságosabb módszer alkalmaznak. Csapdába ejtik finom csalifalatokkal, így a befogás és a költözés során nem esik bántódásuk. Nem is eshet, mert az ürge ma már fokozottan védett állat. Egyetlen példány természetvédelmi értéke 250.000 Ft.

csali
ürgefogó csatárlánc a kifutópálya mellett
 Az ürgéről mindig eszembe jut, amikor néhány évvel ezelőtt angliai kollégákkal tartottunk tréninget egy Hortobágyi Nemzeti Park mellett lévő szállodában. A terem egyik oldala tiszta üveg volt, és a Hortobágyon mi másra, egy nagy füves pusztára nézett. Egyszer csak az angolok felpattantak, odarohantak az ablakhoz, és teljes elragadtatásban mutogattak valamit egymásnak. Odamentünk mi is, hogy megnézzük mitől vannak ennyire oda. Néhány ürge bukkant fel a közelben és felágaskodva szemlélte, hogy tiszta-e a levegő egy kis élelemszerző portyára. Tényleg iszonyú helyesek voltak. Egyszerűen nem lehet tőlük elszakadni: nézelődnek, őrködnek, füttyögnek, szaladnak, fejest ugranak a lyukba, majd újra kidugják az orrukat. Gyanítom, hogy az angoloknak az ürgék - náluk nem élnek - sokkal nagyobb élményt jelentettek, mint az egész tréning, vagy bármi más, amit kis hazánkból ezalatt az idő alatt láttak.

Még sok-sok cuki ürgefotók itt: http://indafoto.hu/tag/%C3%BCrge (ez a kép merkur555-é)

Az ürgék védelméhez ti is hozzájárulhattok azzal, hogy ha kirándulás során ürgét láttok, regisztráljátok a Vadonleső oldalon.  

Itt pedig egy régi filmhíradó részlet erős idegzetűeknek, 1948-ból, amikor az ürgéket még kiirtandó, káros féregnek tekintették.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Copyright (c) 2010 Kirándulós blog. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.