2013. június 11., kedd

Toszkána tele van csodálatos kastélyokkal és falakkal körbezárt, titkos kertekkel. Szívből ajánlom, hogy keressetek fel néhányat ha Itáliában jártok, különösen akkor, ha már elfáradtatok a hömpölygő turista áradatban, és tele a hócipőtök az Uffizi előtti sorbanállással.

A kastélykertekben órákig sétálhattok úgy, hogy nem találkoztok senkivel, csak kővé vált alakokkal, vízköpőkkel és nimfákkal.
A Lucca környéki kertek közül a legnagyobb a Villa Reale parkja, amely egykor Toszkána hercegnőjéé, Elisa Bonaparte Baciocchi-é, Napóleon nővéréé volt.
A barokk kertnek induló parkot későbbi tulajdonosai is formálták, így van benne minden: vadregényes angolkert, apró virágokkal teli pázsit, jól szabott francia kert, spanyolkert, csobogók és citromfák. A különböző egységeket 4-5 méter magas sövényfalak választják el egymástól, így az ember sosem láthatja messziről, hogy mi következik. Olyan az egész, mint egy elvarázsolt birodalom, ahol az utak mentén ajtók nyílnak, és ha átlépsz rajtuk, mindegyik újabb és újabb meglepetést tartogat. 

A parkban annak idején nem gyalog jártak, hanem kikocsikáztak és néha kiszálltak, sétáltak, beszélgettek, zenét hallgattak, majd visszaszálltak. A hercegnő által szervezett társasági eseményeken gyakran Paganini szórakoztatta az úri közönséget.
A Villa Realéban még ma is vannak olyan rendezvények, ahol korabeli jelmezekbe bújnak a vendégek, csak ma már nem az ördög hegedűse húzza nekik a talpalávalót.

Az árkádok alatt cikászok figyelnek.
 Az óratorony, illetve óra palota
István barátunk fejjel lefelé is megnézte a citruskert közepén álló liliomfákat.

A hófehér virágoknak limonádéillatuk van.
Ahhoz hogy végigjárjátok, legalább két óra kell. Mi egy kétévessel voltunk, akivel megálltunk minden szobornál, és körömnyi békákat fogtunk a tóparton, úgyhogy ennél jóval több időt töltöttünk bent. Az út menti kőfal tetején aztán megterítettünk, és sonkát ettünk kenyérrel meg paradicsommal. Remek délelőtti program volt.

Vigyázat! Délben ne menjetek, mert sziesztaidőben itt is bezárnak, és csak fél három után tudtok újból jegyet vásárolni. A belépő a látogatható kertek többségébe 6-7 EUR.

Videóval, és egy újabb kastéllyal jövök hamarosan. Addig is, ha utazást terveztek, akkor itt találjátok a kerteket, a térképet, és az angol nyelvű ismertetőket. Itt pedig egy másik kert, a Villa Oliva bemutatását, Szigeti Zsófitól. Zsófinak pedig ezúton ismeretlenül is köszönet a kedvcsináló cikkeiért. :-)


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Copyright (c) 2010 Kirándulós blog. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.