2012. december 13., csütörtök

Ha sok zuzmót láttok az ágakon, akkor tiszta a levegő. Lélegezzetek mélyeket!
A zuzmó lehet például ilyen gyönyörű kénsárga, vagy ezüst, vagy szürke, esetleg penészzöld, és lakhat fán, háztetőn, sziklán, vagy homokon.
   

A zuzmó a moszatok és gombák házasságából született. A gomba vízzel és ásványi sókkal látja el a moszatot, a moszat sejtjei pedig szerves anyagokkal táplálják a gombát. Együtt olyan erősek, hogy a sarkvidéktől a trópusokig mindenütt megélnek, és borzasztóan szélsőséges körülményeket is elviselnek. Egyetlen dolgot nem bírnak, mégpedig a nagyvárosokra jellemző kén-dioxid szennyezést. Ezért készítenek gyakran a levegő minőség vizsgálathoz zuzmótérképet.

Megmutatom élőben:

Végül pedig a művészetkedvelőknek ideragasztok egy képet Haeckel Art Forms of Nature illusztrációi közül. A jénai filozófus, természettudós művész ilyennek látta a zuzmókat. 
 

  

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

A koszorukra kivancsi lettem volna...! :)

Kriszta írta...

Csináltam vele nagyon klassz asztaldíszeket, de a fotók csapnivalók lettek, ezért nem pakolgattam fel. Maradt még a zuzmós ágakból, úgyhogy majd beépítek párat a tavaszváró lakás díszekbe is. Arról majd megpróbálok elfogadható képet csinálni, hogy megmutathasam.

Megjegyzés küldése

 
Copyright (c) 2010 Kirándulós blog. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.