2013. szeptember 16., hétfő

Virágzanak az őszikék. Levéltelen, csupasz kis virágaikról Borbás Vince botanikus doktor azt írta:... gyakran úgy tetszik, mintha valaki leszaggatott puszta virágokat szurkált volna a száradó őszi fű közé.
Ezek a képeket pár napja készítettem a Mecsekben, Püspökszentlászlón. Ha mostanában mentek kirándulni, az ország több pontján is találkozhattok nedves réteken, legelőkön a védett őszi kikericcsel, amely hasonlít a kertből jól ismert kora tavasszal nyíló krókuszokhoz. Tavaly mi a balatoni bicikliút mellett találtunk.
Az őszi kikerics egy roppant érdekes vadvirág:  finom, halványlila, törékeny kis liliomféle, halálos méreggel  a belsejében. Méreganyaga a colhicin, ami nagy mennyiségben fogyasztva igen csúf, fulladásos halált okozhat. Először csak kiszárad az ember szája, csökken a vérnyomása, majd fokozatosan lebénul, és a mérgezés 2.-3. napján beáll a halál keringési és légzési elégtelenség miatt. A régiek szerint még ennél is gyorsabb. Úgy gondolták, „… hogy a gumójától még aznap meg kell halni…” – legalábbis ezt jegyezték fel róla a Pallas nagy lexikonban száz egynéhány évvel ezelőtt.

Nyelvészeknek a növény latin neve is igazi csemege: Colhicum autumnale. A második szó - gondolom kitaláltátok - az őszi virágzásra utal, az első pedig állítólag Kolchis, az ókori méregkeverők városának nevéből származik, ahol az örök fiatalság csodaszerét keresték.

Colhicinnel egyébként kísérleteznek a rákkutatásban is, mert gátolja a sejtosztódást, de Dr. House-nak is volt colhicin mérgezett páciense, egy fiatal srác, akinek Extasy-val jutott az anyag a szervezetébe. Akit érdekel az esetleírás, az itt megtalálja.

Búcsúzóul pedig egy irodalmi érdekesség: Arany János erről a növényről nevezte el kései versciklusát őszikéknek.


"Őszikék"
(Ez új gyűjtemény szándéklott címe)
Olvasó, ha fennakadsz, hogy
   Könyvem címe "Őszikék",
Tudd meg: e néven virágok
   Vannak ősszel, és -- csibék.


Fotó:wikiről

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Copyright (c) 2010 Kirándulós blog. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.